DO-IN

DO-IN 

öngyógyító mozgásgyakorlatok rendszere

A do-in egy japán módszer, amely a testi egészség megőrzésére, a lelki kiegyensúlyozottság elérésére és a szellemi fejlődés támogatására szolgál. Magasabb szinten a külső és belső világ harmóniáját, az univerzummal való egységünket segíti megvalósítani.

A do-in háttere az ősi kínai életszemlélet és az erre épülő kínai gyógyászat áll, amelynek elsődleges célja az egészség fenntartása, betegségek megelőzése. Filozófiai, világszemléleti alapja a taoizmus. A Tao-ról úgy tartják, ha bármit tudunk mondani róla, az már nem a tao. Körbeírni lehet valamennyire: a tao minden létező forrása, a világ törvénye, rendje, az Út.

A do-in jelentése a használt japán írásjelek miatt többféleképpen is fordítható:

  • az egyik - az életenergiát vezetni, irányítani;
  • a másik - a do = tao, in = tett - életutamon önmagamért végzett cselekedett.

A do-in légzőgyakorlatok, kitartott mozdulatok, mozgatások, ütögetések, önmasszázs, pontnyomás és relaxáció komplex rendszere. Hatására csökken a stressz szintünk, javul a közérzetünk, jobban megismerjük testünk működését, javul az energiaáramlás a szervezetünkben.

A do-in ma ismert formája a shiatsu terápiával együtt terjedt el a világban és hazánkban is. Bár a képzés önállóan is elérhető, és is a shiatsu képzés részeként találkoztam vele először. A gyakorlatok hatékonysága meggyőzött arról, hogy ne csak a hozzám kezelésre érkezők számára mutassak egyéni gyakorlatsort, hanem szélesebb körben is tegyem elérhetővé. Így elvégeztem a do-in gyakorlatvezetői képzést, és csoportos gyakorlásokat tartok személyesen és online is.

Ez a mozgásforma egy szeretetteljes odafordulás önmagunk felé, testünk tiszteletben tartása, működésének támogatása, ezért minden korosztály számára ajánlott. Betegek is végezhetik. Olyanok számára is jó megoldás lehet, akik egyébként nem szeretnek mozogni.

Egyéni foglalkozást is vállalok.